Skok na osrednjo vsebino

O glasbeni šoli
Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer je bila ustanovljena leta 1927. Od časa njene ustanovitve do danes je šola vzgojila vrsto glasbenikov, ki so postali mojstri, virtuozi, ustvarjalci in pedagogi, priznani v Sloveniji in izven nje.
Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer, 14.01.2021

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer je bila ustanovljena leta 1927. Od časa njene ustanovitve do danes je šola vzgojila vrsto glasbenikov, ki so postali mojstri, virtuozi, ustvarjalci in pedagogi, priznani v Sloveniji in izven nje.

V svojem razvoju je prešla različna obdobja in razvojne faze. Njene korenine segajo v dobo čitalnic, ko je bilo leta 1894 ustanovljeno prvo slovensko pevsko društvo. To je postalo žarišče iz katerega se je razvijala ostala glasbena dejavnost. Pred prvo svetovno vojno se je pevsko društvo preimenovalo v glasbeno društvo. Leta 1922 je društvo ustanovilo godbo na pihala, in nekaj let pozneje še glasbeno šolo. Franc Zacherl je bil tisti, ki je takrat vodil celotno glasbeno življenje v Ljutomeru. Šola je že takrat dala osnovno glasbeno znanje mnogim, ki so pozneje postali poklicni glasbeniki in se kot glasbeni pedagogi vrnili v glasbeno šolo. Leta 1963 so glasbeno šolo poimenovali po našem rojaku, skladatelju Slavku Ostercu.

Danes je Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer javni vzgojno-izobraževalni zavod z matično šolo v Ljutomeru V šolskem letu 2021/22 je skupaj vpisanih  291 učencev, ki obiskujejo pouk v naslednjih programih: Glasbena pripravnica, Plesna pripravnica – balet, v  programu Glasba: klavir, violino, violončelo,harmoniko, kitaro, kljunasto flavto, prečno flavto, klarinet, saksofon, trobento, rog, pozavno, tolkala, petje,  in ljudski instrument (diatonična harmonika). Druženje v komornih skupinah in orkestrih navdušuje mlade za skupno muziciranje. Naš ponos so godalni orkester, harmonikarski orkester, mladinski pihalni orkester in mladinski pevski zbor. Številni nastopi, sodelovanja na srečanjih glasbenih šol, priprava programov za osnovne šole in vrtce, priznanja, plakete, nagrade z regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj, usmerjanje nadarjenih učencev v nadaljnji študij potrjujejo našo kvalitetno pot ter so dokaz, da stopamo proti samemu vrhu glasbenega šolstva v Sloveniji. Glasbena šola Slavka Osterca skrbi za glasbeno vzgojo mladih, pozitivno zaznamuje in se spaja s svojim okoljem ter ga nenehno kulturno bogati.

 

Dostopnost